Šiomis dienomis intensyviai domimės, kaip išlikti sveikiems, ieškome priemonių apsisaugoti nuo puolančių virusų.

Virusų siautėjimo metu labai svarbu papildyti organizmą vitaminu C, kuris ypač reikalingas mūsų imuninei sistemai.


KODĖL REIKALINGAS VITAMINAS C?

Vitaminas C padeda įjungti imunitetą stimuliuodamas imuninės sistemos ląstelių – neutrofilų – aktyvumą. Paprasčiau tariant, B limfocitai atpažįsta patekusį priešą ir informuoja T limfocitus su juo susidoroti. Kad organizmas veiktų tinkamai, šie limfocitai turi reaguoti greitai ir būti aktyvūs. Pakankamas vitamino C kiekis padaro juos aktyvius. Vitaminas C yra antioksidantas, kuris kaip gesintuvas gesina laisvųjų radikalų sukeltą ugnį ir nekelia jokios žalos.

Pakankamas kiekis vitamino C saugo ir mūsų nosies, gerklės, bronchų gleivinių ląsteles nuo virusų išmetamų toksinų, galinčių jas suardyti.


KAS YRA VITAMINAS C?

Vitamino C mūsų organizmas, deja, nesintetina, tad būtinai turime gauti jo su maistu. Žinoma, šiuolaikinei visuomenei jo jau netrūksta – galime būti ramūs, nes tikrai nekils skorbuto grėsmė. Tačiau padidintos rizikos periodais, kai siaučia virusai, bakterijos, privalome gerokai padidinti suvartojamus vitamino C kiekius, taip imunitetui padėdami užgesinti kilusį gaisrą.

Vitaminas C sudarytas iš kelių komponentų:

- Bioflavonoidų.

- Trijų faktorių, atsakingų už kraujo krešėjimą, deguonies pernešimą į raudonuosius kraujo kūnelius ir kolageno gamybą.

- Askorbo rūgšties.

Kaip matome, natūralų vitaminą C sudaro visas kompleksas, todėl papilduose esanti gryna askorbo rūgštis, patekusi į organizmą, bando prie savęs prisitraukti likusias reikalingas dalis, kad galėtų atlikti savo darbą. Trumpai vartojama askorbo rūgštis mūsų organizmui nepakenks, tačiau ilgalaikis vartojimas gali sukelti kitų mums reikalingų elementų stoką.


KIEK IR KOKIO VITAMINO C REIKIA SUVARTOTI?

Per parą kiekvienam vertėtų gauti bent 90 mg natūralaus vitamino C.

Sergantiems žmonėms askorbo rūgšties rekomenduojamos vartoti didelės 2–3 g paros dozės, kartais net iki 10 g mega dozės. Žinoma, ilgalaikiam vartojimui tai tikrai netinka, nes askorbo rūgštis tesudaro 10-ąją dalį viso vitamino C komplekso. Tad verta susimąstyti – jeigu gautume visą vitamino C kompleksą, gal mums visai nereiktų tokių didelių askorbo rūgšties dozių?

Dažniausiai išgirdus apie vitaminą C, mūsų mintyse iškyla citrusinių vaisių vaizdas. Neabejojame, kad jo gausu citrinose, apelsinuose, greipfrutuose. Turiu Jus nustebinti, nes mūsų lietuviškuose daržuose augančiose daržovėse šio antioksidanto apstu. Ar žinojote, kad petražolės, saldžiosios paprikos yra tikras vitamino C šaltinis? O, pavyzdžiui, saujoje braškių šio vitamino daugiau nei viename apelsine.

C vitamino kiekis mg/100 g produkto:

- Erškėtuogės 1500 mg

- Petražolės 171 mg

- Juodieji serbentai 166 mg

- Paprikos 144 mg

- Braškės 66 mg

- Apelsinai 51 mg

- Citrina 48 mg

- Kopūstai 37 mg

Gera žinia ta, kad ne tik vasarą galime mėgautis vitaminu C. Jis puikiai išsilaiko ir tinkamai (iki –18 °C) užšaldytame maiste. Tad vasarą ruoškimės atsargų visiems metams.


YPATINGI PRODUKTAI, GAUSIAI SUTEIKIANTYS VITAMINO C

Apskritus metus paprasta vartoti erškėtuogių miltelius, nes vitamino C erškėčių vaisiuose net 10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose ir net 100 kartų daugiau nei obuoliuose, be to, vitaminas C erškėtuogių vaisiuose yra labai stabiliuose junginiuose ir puikiai įsisavinamas.

Kasdienėje virtuvėje vitamino C gauti paprasta pagardinant maistą meškiniu česnaku, kuriame vitamino C kiekis net 10 kartų didesnis nei citrinose. Berkime jo kaip krapų ant visų patiekalų, kokius tik dedame į lėkštę: varškės, bulvių, silkės, kiaušinių, žuvies, daržovių troškinių, sriubų ir panašiai.

Semtis stiprybės iš vidaus padės ir agrastinių lapainių vaisiai, vieni iš turtingiausių vitamino C šaltinių. Šių vaisių gausu čiavanpraše (46,74%). Vos 20 g čiavanprašo prilygsta 665 mg vitamino C. Juo nesunku pagardinti patiekalus, užtepti ant riekės duonos, ištirpinti šaukštelį vandenyje, sultyse ir išgerti kaip gėrimą ar paruošti iš jo arbatą. Geriausia būtų gerti ištirpinus stiklinėje šilto pieno, nes taip organizmas jį lengviausiai įsisavina, o ir be galo skanu. Kartais galime šaukštelį čiavanprašo įsidėti tiesiog į burną ir sučiulpti.

 

Šių ypatingų produktų, stiprinančių jūsų sveikatą, kviečiu įsigyti el.parduotuvėje gyduolis.lt.

Mūsų imunitetui, kaip ir automobiliui, reikia kokybiško kuro ir jis puikiai riedės visais pasaulio keliais...

 

Likite sveiki

Laura

---

Jei patiko šis straipsnis ir norėtumėte sužinoti daugiau, kaip natūraliais produktais ir priemonėmis stiprinti savo ir savo vaikų sveikatą, kviečiu užsisakyti gyduolis.lt naujienlaiškius (puslapio apačioje).