LENGVIAUSI BŪDAI STIPRINTI IMUNITETĄ, APIE KURIUOS GAL NEPAGALVOJAI!

visibility Peržiūrų: 1296

LENGVIAUSI BŪDAI STIPRINTI IMUNITETĄ, APIE KURIUOS DAR NEPAGALVOJAI!

Netikėtai susidarius tokioms neįprastoms gyvenimo sąlygoms, mes visi mažiausiai porą savaičių turėsime susitelkti į svarbiausią užduotį, kaip apsaugoti savo šeimos sveikatą. Dabar svarbu ramiai, ne priebėgomis (nes vis nėra laiko), o nuolat, kasdien stiprinti imunitetą. Būtent jis yra mūsų pagrindinis skydas, apsaugantis nuo visų virusų ir kitų nemalonių sutvėrimų, kurie vis taikosi sugadinti mums nuotaiką ir savijautą. Jei nors šiek tiek mankštinamės rytais, einame pasivaikščioti ir valgome sveiką, subalansuotą maistą, tai galime tikėtis, kad mūsų vidinė apsauga bus veiksminga. 

Sveika mityba mūsų namuose yra kasdienybė, tačiau šiuo metu ypač sutelkiau dėmesį į maistą, stiprinantį imunitetą. Misdami tik makaronais, blynais ir keptomis bulvėmis galime išgyventi, tačiau imunitetą nualinsime. Virusai to tik ir laukia! Mano virtuvėje, kaip visada, pilna įvairiaspalvių daržovių, riešutų, įvairių sėklų, prieskonių ir šalto spaudimo aliejų. Norėčiau pasidalinti su jumis patirtimi, kaip kasdieniu maistu stiprinu savo šeimos imunitetą.

SVEIKATINANČIOS SALOTOS

Ruošdami pietus, kartu su sūnumi dažnai gaminame įvairiausias salotas, kurias būtinai šlakstau kokybiškais šalto spaudimo natūraliais aliejais: alyvuogių, kanapių, sezamų, nuostabaus aromato moliūgų. Jie ne tik pagerina skonį, bet juose yra ir visos Omega rūgštys, kurios pagerina imunitetą reguliuojančių ląstelių veiklą.

Salotas dažniausiai barstau juodgrūdžių sėklomis. Pabandykite, ne tik nustebsite atradę naują skonį, bet taip pat ir stiprinsite imunitetą. Juodgrūdės puikiai dera ir su kiaušiniais, žuvimi ar troškiniais. Mūsų močiutės šias sėklas barstė vietoj aguonų. Juodgrūdžių sėklas jau senovės Egipte vartojo nuo visų ligų. Net Tutanchamono kapavietėje aptiktas buteliukas su juodgrūdžių aliejumi. Pranašas Mahometas minėjo, kad juodgrūdžių sėklomis galima išgydyti visas ligas, išskyrus mirtį. Naujausiais duomenimis, juodgrūdėse rasta daugiau kaip 100 veikliųjų medžiagų, reguliuojančių daugelį organizmo funkcijų, o jose esančios Omega rūgštys, vitaminai ir mineralai stiprina imunitetą

NET PRIESKONIAI GALI BŪTI VITAMINO C ŠALTINIS

Niekada nepamirštu jo didenybės vitamino C. Jis būtinas, kad organizmas lengvai susidorotų su visais virusais, bakterijomis ir kitais pavojais, kylančiais mūsų organizmui. Vitaminas C – tai energijos šaltinis mūsų ląstelėms, kovojančioms su įsibrovėliais. Šiuo periodu nebijokime didesnių kiekių vitamino C, jo perdozuoti neįmanoma (nebent jums yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas). 

Aš namuose ypač mėgstu meškinį česnaką, kuriame vitamino C kiekis net septynis kartus didesnis nei citrinose. Beriu jo kaip krapų ant visų patiekalų, kokius tik dedu į lėkštę: varškės, bulvių, silkės, kiaušinių, žuvies, daržovių troškinių, sriubų ir panašiai. Tai tikrai mano mėgiamiausias vitamino C šaltinis. Ir skanu, ir sveika. Paragaukite!

ARBATA IMUNITETUI

Pertraukėlės metu vietoj tradicinės kavos ruošiu gardžią ciberžolių, Ceilono cinamono ir imbiero arbatą, pagardintą medumi. Šią arbatą pamėgo visa šeima, o paragavę draugai klausia, kaip pasigaminti. Vadinasi, tikrai gardi!

Ceilono cinamonas ir medus nuo seniausių laikų plačiai naudojamas kinų medicinoje. Cinamone gausu antioksidantų, stimuliuojančių žmogaus imuninę sistemą, jis dezinfekuoja žarnyną, gerina virškinimą, yra nuostabi priemonė įveikti peršalimą.

Ciberžolė be galo vertinama Indijoje. Joje gausu baltymų, skaidulų ir įvairių vitaminų, tačiau svarbiausią vaidmenį atlieka jos pagrindinė sudedamoji dalis kurkuminas, turintis priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį. Kurkuminas didina antioksidantų kiekį, o tai reiškia, kad užkerta kelią įvairioms ligoms, taip pat stabdo senėjimo procesus. 20 kartų padidinsite kurkumino poveikį ciberžolę sumaišę su nedideliu kiekiu juodųjų pipirų.

Imbiero nauda sveikatai ir imunitetui yra plačiai žinoma. Paslaptis glūdi eteriniuose aliejuose, kurie pasižymi su bakterijomis kovojančiomis savybėmis ir imunitetą stimuliuojančiu efektu. Imbieras sušildo, o kartu naudojamas medus dar sustiprina ir jo poveikį.

Mano kasdieninėje arbatoje visa prieskonių puokštė, stiprinanti imunitetą ir kovojanti su virusais. Kviečiu ir jus išbandyti ir pasimėgauti!

SVEIKA IR SKANU NET VAIKAMS

Visavertė vaikų mityba kartais primena utopiją, nes prie salotų lėkštės ar kitų visaverčių patiekalų jie ilgai ir nuobodžiai raukosi. Tenka veikti išradingai. Vienas mano vaikų mėgstamiausių patiekalų – veganiški ledai iš bananų ar braškių. Gardinu juos riešutais ir šlakeliu sezamų aliejaus. Paprastą ar augalinio pieno kokteilį paversti proteinų bomba man užtenka įberiant 1 šaukštelį kanapių proteino. Kanapių proteinas yra ne tik baltymų užtaisas, bet ir puikus skaidulų šaltinis. Kanapėse yra 20 mūsų organizmui reikalingų aminorūgščių. Ir moksliniais tyrimais įrodyta, kad kanapės padeda kovoti su nuovargiu ir puikiai stiprina imunitetą. 

Esu tikra, kad visi vaikai mėgsta rytinius skrebučius. Bent jau maniškiai tai tikrai. Ir juos ruošiu taip, kad būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki: vietoj šokoladinio kremo naudoju įvairius riešutų sviestus, sumaišytus su medumi. Pasakiški pusryčiai, kuriems ir aš neatsispiriu! Riešutų sviestą renkuosi, nes jame esantys baltymai suteikia ilgesnį sotumo jausmą. Pastebėjau, kad vaikai mažiau nori smaližiauti likusią dienos dalį. Valgant pusryčiams riešutų sviestas veikia kaip energijos užtaisas. Riešutuose esančios Omega rūgštys ir vitaminas B6 bei cinkas gerina ir imuninę sistemą. Riešutų sviestus saldinu medumi, kuris suaktyvina imunitetą. Jame esantys eteriniai aliejai, garuodami sunaikina mikrobus ir bakterijas.

Džiovintų vaisių ir uogų juostelės taip pat puikus C vitamino šaltinis ir labai skanus, vaikų ypač mėgstamas užkandis. Juodieji serbentai, šaltalankiai, įvairūs vaisiai ruošiami iš visų vaisiaus dalių: minkštimo, sulčių ir odelės, dėl to juose išlieka ypač daug vertingųjų medžiagų. Vaisių ir uogų juostelėse yra 4–5 kartus daugiau vitaminų, maistinių skaidulų ir kitų vertingų medžiagų (nei pačiuose vaisiuose), stiprinančių mūsų sveikatą. Tai lyg natūralios vitaminų piliulės, tik dar ir labai skanios.

Mažos detalės kasdieninėje virtuvėje gali padaryti stebuklus. Kviečiu eksperimentuoti, ragauti, mėgautis ir t stiprinti sveikatą. O jei dar neturite namuose, sveikatinančių produktų jūsų gerai savijautai galite įsigyti ir mūsų e.parduotuvėje gyduolis.lt.

Jei patiko šis straipsnis ir norėtumėte sužinoti daugiau, kaip natūraliais produktais ir priemonėmis stiprinti savo ir savo vaikų sveikatą, kviečiu užsisakyti gyduolis.lt naujienlaiškius (puslapio apačioje).

Visiems linkiu ramybės, susitelkimo prie pietų stalo šeimose, pasimėgavimo knyga ir akimirkos su sveikatą tausojančios arbatos puodeliu. 

Geros jums sveikatos ir puikios savijautos!

Laura

Komentarai

Palikite komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis